Skip to main content
 • Logo: Bussapågarna AB
 • Logo: Trossö Buss AB

  Albanien 9 dagar

  Följ med oss till kontrasternas land -

  Söder om Montenegro, norr om Grekland och ett stenkast från ”klacken” på Italien. Följ med oss på en underbar rundresa i Albanien, här finner vi en blandning av kultur, historia och strand. Albanien – ett spännande land precis på gränsen till ett kliv in i västvärlden, men man har ännu inte riktigt nått dit. På vår resa har vi ett helt otroligt program, man får uppleva så mycket som man bara kan under 9 dagar. Vi besöker Skanderbegmuseet som är inrymt i den gamla borgen som ligger 548 m över havet, i huvudstaden Tirana blir det rundtur och besök i en av bunkrarna från kommunisttiden. Vi kommer till charmiga kuststaden Vlora och kanske lockar strandpromenaden där Adriatiska och Joniska haven möts. Vi besöker Saranda och havet, här finns möjlighet att följa med på en utflykt till en vingård där man äter lunch, provar gårdens viner och njuter av folklore och härlig musik. Vi far till Blå ögat, en källa där vattnet strömmar upp ur en underjordisk flod, en magisk och annorlunda upplevelse. Vi besöker platser som finns med på UNESCO:s världsarvslista och mycket, mycket mer.

   

  Fritextsökning

  I priset ingår

  Transfer till och från Kastrup ToR
  Flygbiljett ToR
  Del i dubbelrum
  Frukost dag 2-9
  6 middagar
  2 luncher
  Entré till: Bunkart 2 i Tirana, Skanderbeg muséet i Kruje, Ardencia klosterkyrka, slottet i Gjirokater, Butrints arkeologiska lämningar, Apollonia arkeologiska lämningar, Berat slottsanläggning samt Onufri muséet
  Youghurt med honung i Llogarapasset
  Drink i Borsch
  Srandsängar i Ksamil
  Alla utflykter och transfers enligt programmet
  Albansk engelsktalande lokalguide
  Svensk reseledare med på hela resan

  Tillval: Utflykt vinprovning dag 5 - kan ej bokas på plats.
  Pris 350:-

  Dagsprogram

  • Rundresa Albanien

   Dag 1. Välkomna Albanien och Kruje
   Vår bekväma buss kör er till Kastrup enligt vår tidtabell. Avresa med flyg från Köpenhamn till Tirana, med en mellanlandning i Wien. Vi landar under eftermiddagen och välkomnas av vår guide och reseledare och tar sedan plats i bussen för att åka norrut till den charmiga bergsbyn Kruje. Kruje var centrum för motståndsrörelsen mot det osmanska riket på 1400-talet. Nationalhjälten och befälhavaren över det albanska försvaret Skanderbeg föddes i Kruje och anses vara Albaniens främste frihetskämpe. Vi besöker Skanderbegmuseets för att lära oss mer. Muséet är inrymt i den gamla borgen som ligger 548 m över havet. Härifrån har man en enastående vy ner över omgivningarna. Vi hinner också med hantverksmarknaden, eller den gamla basaren som den även kallas. Här hittar du flera små butiker med en gammal medeltida arkitektur och mycket hantverk.
   Vi checkar in på trevliga Hotel Panorama och med utsikt över omgivningarna njuter vi av en traditionell välkomstmiddag!

   Dag 2. Tirana
   Efter frukost styr bussen mot huvudstaden Tirana. Här blir det rundtur och besök i en av bunkrarna från kommunisttiden som gjorts om till Bunkart. Efter att ha varit en grå och tillknäppt stad under kommunisttiden har staden genomgått en otrolig utveckling och är idag en modern storstad med mycket färg, boulevarder, parker, torg och en mångfald kaféer, restauranger och butiker. Vi ser bland annat Skanderbegtorget, klocktornet och parkerna. Vi äter lunch i den hippa stadsdelen Blloku innan vi checkar in på vårt centralt och perfekt belägna hotell SKY2. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strapatser i staden, självklart kommer reseledaren med tips och idéer.

   Dag 3. Ardencia – Apollonia - Vlora
   Vi lämnar Tirana och rullar vidare mot vårt första mål för dagen - klostret i Ardenica från tidigt 1400-tal. Här i det lilla kapellet gifte sig Skanderbeg och idag kan man njuta av vackra ikoner från 1700-talet, målade av albanska konstnärer som Konstandin och Athanos Zografi.
   Vi fortsätter sedan till de pastorala lämningarna efter den antika staden Apollonia, belägen vid Via Egnatia och en av romartidens allra viktigaste städer. Tack vare sin berömmelse och betydelse kallades staden Apollonia Prima bland 16 andra städer som byggts till Apollons ära. Kejsar Ceasar valde att skicka sin adoptivson Augustus Octavius hit för att studera retorik och talarkonst vilket i sig visar på stadens betydelse.
   Väl framme i den charmiga kuststaden Vlora checkar vi in på vårt hotell. Nu har vi några eftermiddagstimmar till eget förfogande. Kanske lockar en promenad längs strandpromenaden där Adriatiska och Joniska haven möts.
   Ikväll blir det festligt med skaldjursmiddag!

   Dag 4. Vlora – Rivieran - Saranda
   Idag ska vi njuta av den spektakulära vägen längs den albanska Rivieran. Här bjuds vi på magiska vyer över Joniska Havet. Vi klättrar upp med bussen på Llogara passet, 1000 m ö h, och njuter av såväl frisk luft som spektakulär utsikt. Här kommer vi att prova den omtalade honungen med yoghurt – en magisk stund!
   Vi stannar till i små kuststäder som Dhermi och Himara och kanske lockar ett bad? Det ges också tid för lunch under dagen. I Borsh stannar vi till på ännu en fantastisk plats. Här porlar ett mindre vattenfall inne på restaurangen där vi njuter av något gott att dricka.
   Snart är vi framme i Saranda och checkar in på Hotel Blue Sky****. Vi äter en trevlig middag på en havsnära restaurang.

   Dag 5. Ledig dag i Saranda eller utflykt till vingård
   Vi bara njuter av omgivningarna, Saranda och havet. Med andra ord en helt ledig dag för eget bruk. Här kan vi också erbjuda en utflykt till en vinproducent där man äter lunch, provar gårdens viner och njuter av folklore och härlig musik. Pris per person: 350 kr
   Framåt kvällen samlas vi igen för att åka upp på höjderna ovanför Saranda. Här hittar vi Lekurezborgen med en fantastisk utsikt över Saranda, havet och Korfu. Här njuter vi kvällens middag!

   Dag 6. Butrint och Ksamil
   Några mil söder om Saranda ligger Butrint. Här hittar man den allra viktigaste arkeologiska upptäckten i Albanien och lämningar från tre epoker; den grekiska, den romerska och den ottomanska. De äldsta ruinerna är närmare tre tusen år gamla med vackra mosaiker, kapell och badhus. Mätta på historia åker vi sedan till Ksamil där man hittar Albaniens finaste stränder. Här njuter vi av underbara vyer och härliga salta bad. Ksamil är som en liten skärgård av små öar som påminner om söderhavsöar med vita stränder, små badbryggor, klart vatten och små gröna kullar. Innan vi hoppar i det blå havet njuter vi av en gemensam lunch. Självklart har vi även reserverat strandstolar och parasoll.
   Kvällen är fri för egna strövtåg i Saranda!

   Dag 7: Saranda – Blå ögat - Gjirokastra
   Vi lämnar Saranda efter frukost och utefter vägen gör vi ett stopp vid det sk Blåa ögat - denna förunderliga plats består av en källa där vattnet strömmar upp ur en underjordisk flod och fortsätter ringlande ut i en naturskön damm. Det gnistrande och kristallklara turkosa vattnet verkar nästan självlysande i visst ljus. En magisk och annorlunda upplevelse! Kanske vill Du prova med ett bad, men vattnet håller en jämn temperatur på endast 10 grader….
   Vi fortsätter till Gjirokastra som med sin vackra och annorlunda arkitektur är en av städerna på UNESCO:s världsarvslista. – ”Staden med tusen steg” – som är byggd på de branta sluttningarna i den imponerande Drinodalen. Staden har en urgammal historia men det som utmärker Gjirokastra idag är den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet med hundratals boningshus med karaktäristiska stentak, träbalkonger och vitmenade stenväggar. Bland de slingrande kullerstensgränderna finns moskéer, minareter och basargator. Högt ovanför staden med vidunderlig utsikt över dalen ligger en imponerande borg från 1200-talet. Vi gör ett besök i det fina etnografiska museet och ser platsen där diktatorn Enver Hoxha föddes. På eftermiddagen finns tid att på egen hand ströva runt i de charmiga gränderna bland hus, butiker och caféer. Vi övernattar på underbara Hotel Argjiro mitt i staden. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang på gångavstånd från hotellet.

   Dag 8. Gjirokaster - Berat
   Vidare mot nästa sevärdhet i Albanien, Berat som är ännu ett av UNESCO:s världsarv. I Berat finns en speciell sorts magi med de vita ottomanska husen som klänger sig fast utmed kullar och berg upp till fästningen på höjden. Inte för intet kallas Berat för ”staden med tusen fönster” och är sedan 2008 ett UNESCO världsarv.
   Efter att ha varit en illyrisk bosättning grundades staden på 300-talet f Kr och fick namnet Antipatrea. Genom årtusenden har staden sett många olika härskare: Romarriket, Byzans, slaver och osmaner. Staden delas av floden och har en historisk kristen respektive muslimsk sida med välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen med bostadshus, kyrkor och moskéer. Man ska dock inte ta bokstavligt på uppdelningen; Albanien är ett synnerligen tolerant land. Berat domineras av en medeltida fästning högt över staden. Fästningen är speciell såtillvida att den mycket välbevarad och att människor fortfarande bor och lever innanför dess murar liksom många generationer före dem. En gång i tiden fanns det 40 kyrkor på fästningsområdet – idag finns 7. En av dessa är idag Onufrimuseet. Onufri var en albansk ikonmålare som på 1500-talet målade många ortodoxa kyrkor i Albanien och Grekland. Här finns en fin samling av hans och hans elevers verk. På kvällen passar det bra att flanera längs promenadgatan, kantad av kaféer och restauranger, eller längs floden och över den gamla stenbron som knyter ihop staden.
   Vi bor på hotell Grand White Hotel*** och middag äter vi i gamla stan.

   Dag 9. Dürres och hemresa
   Efter frukost tar vi sikte på hamnstaden Dürres, som grundades 627 f Kr. Här ser vi bl a amfiteatern som byggdes så tidigt som på 100-talet. Det fanns plats för 20 000 åskådare som jublade åt romartidens blodiga och intensiva skådespel. I Dürres började också den romerska vägen Via Egnatia som gick ända till Konstantinopel, dagens Istanbul.
   För de som önskar hinner vi äta en sista lunch tillsammans innan vi beger oss ut mot flygplatsen för resan hem till Sverige. När vi landat på Kastup står vår bekväma buss och väntar på att ta er den sista biten hem.

   *Vi reserverar oss för ändringar i programmet

  Resekalender
  26/7Heiligenhafen Expressfrån 775:-
  28/7Bordershop Expressfrån 775:-
  1/8Bordershop Expressfrån 775:-
  4/8Bordershop Expressfrån 775:-
  8/8Bordershop Expressfrån 775:-
  Kontakta oss
  Adress:
  Trossö Buss AB
  Tennvägen 6
  371 50 Karlskrona
  Sweden