Kulinariska Norditalien med Tareq Taylor

Kulinariska Norditalien

Vi är mycket stolta över att även i år presentera en unik resa tillsammans med Tareq Taylor till Italien. På programmet denna gång står den spännande regionen Trentino-Alto Adige i norra Italien. Regionen präglas av Dolomiternas stup och vassa toppar men även mjukare berg och kullar. Slott och borgar kröner många bergstoppar och på de branta sluttningarna och i dalgångarna är det enorma frukt- och vinodlingar så långt ögat når.
Trentino-Alto Adige är en högst varierande region eftersom den är både tysk- och italienskspråkig, vilket självklart påverkar både maten och kulturen. Under våra dagar här ska vi botanisera bland mat, viner och vackra landskap och platser. Men inte minst ska Tareq Taylor på sitt sympatiska sätt presentera maten.
Trentino-Alto Adige är verkligen en del av Italien som överraskar och imponerar i all sin enkelhet. 
Välkomna på en ”fullmatad” resa som är fylld med upplevelser och minnen som varar länge!

 

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1. Hemorten – Halle

Avresa från Karlskrona på morgonen. Vi har upplastning genom Blekinge och Skåne enligt vår tidtabell och påstigningsplatser. När vi kommit en bit söder om Köpenhamn gör vi ett stopp för förmiddagsfika från bussen. Färden fortsätter till Gedser där vi tar färjan till Rostock. När vi kommit iland i Tyskland kommer vi direkt ut på Autobahn. Vi passerar snabbt Berlin och framåt seneftermiddagen kommer vi till vårt övernattningshotell på Tryp by Wyndham Hotel Halle. Här äter vi en gemensam middag.

https://www.tryphotels.com/en/our-hotels/germany/halle-saale/tryp-by-wyndham-halle/

 

Dag 2. Halle – Rohrdorf

Efter frukost fortsätter vi vår resa. Vi kommer att göra en avstickare till Kulmbach. Redan på långt håll ser man borgen Plassenburg från 1100-talet som tronar över staden. Kulmbach som ligger i Bayern är en mycket vacker liten stad med anor från medeltiden och där ölet länge spelat en viktig roll. Efter besöket i Kulmbach fortsätter vi mot vårt andra övernattningshotell, Hotel Zur Post. Här äter vi en gemensam middag. http://www.post-rohrdorf.de/

 

Dag 3. Rohrdorf – Kurtinig an der Weinstrasse

Mellan Rohrdorf och Berchtesgaden (Örnnästet) är det cirka 8 mil. Under förmiddagen besöker vi Örnnästet där vi äter en gemensam lunch samtidigt som vi njuter av de fantastiska vyerna.

Efter lunch åker vi vidare mot Italien och Sydtyrolen. Nu har vi cirka 30 mil kvar.  På kvällen ankommer vi till vår lilla by Egna och vårt Hotel Andreas Hofer www.hotelandreashofer.com här ansluter resans huvudperson Tareq Taylor. Tillsammans äter vi en första god måltid på hotellet. 

 

Dag 4-5 Tareq och Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige är en högst varierande region eftersom den är både tysk- och italienskspråkig, vilket självklart påverkar både maten och kulturen. Under våra dagar här ska vi botanisera bland mat, viner, vackra landskap och platser. Men inte minst ska Tareq Taylor på sitt sympatiska sätt presentera maten. Han kommer att laga mat till oss under ett par tillfällen och utöver det dela med sig av sin gedigna kunskap om mat på olika sätt.

I Trentino Alto-Adige är det lite ”fusion cooking” som gäller då man blandar det italienska köket med det österrikiska. Men som alltid i Italien är det de fantastiska och färska råvarorna och smakerna i en enkel kombination som är hemligheten. Vi tar fasta på de regionala rätterna och specialiteterna. Tareq är med oss under två hela dagar (4-5).

Under dagarna i Trentino-Alto Adige kommer vi också att besöka lokala tillverkade av typiska produkter. Förutom ren mat är regionen också en stor frukttillverkare och inte minst känd som vinregion. Trentino-Alto Adige har många bra viner och vinproducenter även om den inte till ytan eller till volym är en så stor region. Eftersom det inte är så stora volymer blir det mer spännande och unikt och det är inte så stora mängder som går på export.  I dalgångarna råder det ett perfekt mikroklimat och det finns utmärkta förutsättningar för vinodling. De lägsta vingårdarna ligger på 200 meter över havet och de högsta på cirka 1000 meter, vissa påverkas av Alperna och andra får in mer värme från vindarna från Gardasjön. Under resan besöker vi ett par vingårdar.  Dessutom kan hotellet vi bor på stoltsera med sin egen vinproduktion och att det ligger på själva vinvägen i Sydtyrolen. Det finns vingårdar och odlingar in på knuten. Förutom gott vin och god mat ska vi självklart också se många av sevärdheterna som regionen har att erbjuda. Naturen i sig är en stor sevärdhet med sina höga berg, djupa dalar och sjöar. Under resan utlovas det många dramatiska och fantastiska vyer.

 

Dag 6-7 Riva del Garda och Slottet Trauttmansdorffs botaniska trädgård

Inte långt ifrån vårt hotell ligger Italiens största sjö, Gardasjön som ligger i södra Trentino. Gardasjön ligger vacker inbäddad bland bergen och fullkomligt gnistrar av azurblått vatten och man imponeras av den vackra grönskan. På nordspetsen där sjön är som smalast ligger Riva del Garda som vi ska besöka idag. Byn som lockar med små gränder, torg, uteserveringar och vackra byggnader. Inte minst riktigt god italiensk glass. Vem vet, kanske lockar en båttur eller varför inte ett svalkande dopp i sjön? En av dagarna kör vi norr ut till den eleganta staden och kurorten Merano. Strax utanför Merano ligger en av Sydtyrolens mest berömda sevärdheter, slottet Trauttmansdorffs botaniska trädgård. Här finns över 6 000 arter i över 80 olika botaniska miljöer, från lotus till kamelior. Under besöket utlovas vackra vyer med färgglada blommor, exotiska palmer och vackra trädgårdar med snöklädda bergstoppar i bakgrunden. Vem har inte drömt om att få flanera i en riktig italiensk trädgård.På kvällarna serveras vi härliga middagar på hotellet.

 

Dag 8 Kurtinig an der Weinstrasse – Franken

Efter frukost lämnar vi vårt hotell och Norditalien och ställer in kompassen på området Franken. Middag och övernattning på Hotel Arvena Reichsstadt**** www.arvena-reichsstadt.de

 

Dag 9 Franken – Hannover

Under förmiddagen ska vi upptäcka vinlandet Franken i Tyskland där vi besöker vintillverkare. Typiskt för regionen är de speciella flaskorna som vinet tappas på, "Bocksbeutel", som har en rund, tillplattad form. Grand Palace Hotel Hannover http://www.grand-palace-hannover.deHär äter vi en gemensam middag.

 

Dag 10 Hannover - Hemorterna

Efter frukost fortsätter vi mot Sverige igen. Vi ska åka färjan från Puttgarden till Rödby, men innan vi kör på färjan kommer vi att göra ett stopp för lite kompletterande shopping.När vi kommit iland i Danmark kör vi direkt till Ekerödsrasten där vi kommer att pausa. Här finns möjlighet att köpa mat för dom som så önskar. Efter pausen fortsätter vi mot våra respektive hemorter igen.


*Vi reserverar oss för ändringar i programmet.

I priset ingår

Bussresa
Del i dubbelrum
Förmiddagsfika dag 1
Frukost dag 2-10
Middag dag 1-9
Luncher och vinprovningar enl. program
Reseledare