Lofoten-Nordkap

Följ med oss på en fantastisk resa till magiska Nordkap!

Nordkap (eller Nordkapp, som man skriver på norska) ligger långt upp i västra Finnmark, just där Atlantens och Norra ishavets iskalla vatten möts. Det enda som skiljer dig från nordpolen här är Svalbard. På sommaren går solen inte ner i två och en halv månad, från mitten av maj till slutet av juli, och många kommer hit för att se midnattssolen eller solnedgången över Barents hav.

Pris från:
18 995:-
Dagar:12
Bussresa, del i dubbelrum, del i insides dubbelhytt, förmiddagsfika dag 1, frukost dag 2-12, middag dag 1-11, inträde på: Vikingamuseum, Ishavskatedralen, Nordkaphallen, besök Inga Sami Siida inkl. lunch, lokalguide på Strömsö, besök Kyrö Destilleri inkl. provning, reseledare
Boka resa

Dagsprogram

Hemorten - Gävle
Dag 1. Avresa från Kristianstad på morgonen. Vi har upplastning genom Blekinge och vidare mot Kalmar. Dagens etappmål är Gävle där vi kommer att äta en gemensam middag på hotellet. På vägen dit kommer vi givetvis att stanna för både förmiddagsfika lunch och bensträckare.

Gävle - Umeå
Dag 2. Idag efter frukost fortsätter vi färden mot Umeå. Vi kommer att följa kusten hela vägen till Umeå. Här kommer vi att checka in på vårt hotell och äta en gemensam middag på hotellet.
Höga Kusten är ett av Sveriges mest populära besöksmål. Här finner man mängder av friluftsäventyr, matupplevelser och mysiga boenden. De senaste åren har Höga Kusten till och med blivit något av en mötesplats för svenskt friluftsliv. Just nu är Höga Kusten även på god väg att ansluta sig till skaran av Sveriges främsta matdestinationer. Höga Kusten är ett av Sveriges mest unika områden. Kombinationen av kustnära berg, djupa skogar och en aktiv skärgård är så speciell att UNESCO utsett Höga Kusten till ett Världsarv.

Umeå - Bodö
Dag 3. Dag efter frukost kommer vi att fortsätta vår resa. Vi viker av väster ut mot Norge. Denna dagen kommer att fyllas av fantastiska vyer. Vi åker den moderna turistvägen E12, känd som den Blå vägen som sträcker sig genom Storuman, Tärnaby och Hemavan och bjuder på naturupplevelser utöver det vanliga. Denna väg fick sitt namn eftersom den går längs med Ume Älv som flyter från södra Lappland till kuststaden Umeå. Vi kör sedan över Mo i Rana och korsar polarcirkeln. Här finns Norges näst största glaciär Svartisen. Strax innan vi kommer till Bodö, kör vi förbi Saltstraumen, som är världens starkaste tidvattensström. I det här området finns också världens största population av havsörnar. Vi övernattar i Bodö, som ligger ytterst på en halvö som sträcker sig ut mot Vestfjorden och har haft en strategiskt viktig position inom fiske och olika kustverksamheter. Bodø har tack vare det blivit en naturlig knutpunkt mellan havet och det omkringliggande inlandet runt om i distriktet. Denna placering var något som gjorde att staden fick handelsrättigheter under det tidiga 1800-talet, vilket har bidragit starkt till att Bodø är vad det är idag. Här äter vi en gemensam middag på hotellet.

Bodö - Mortsund
Dag 4. Idag efter frukost så kör vi ombord på färjan som ska ta oss till Moskenes. Efter båtturen kommer vi fram till vackra Lofoten, känd för torskfiske. Under de senaste århundradena har det blivit en god inkomstkälla för lokalbefolkningen. Numera är ögruppen känd för sina rorbuer och vackra och dramatiska natur. Vi kommer bo i ett rorbusenter, på södra ön.
Statles Rorbusenter AS ligger i fiskebyn Mortsund på södra Lofoten. Här finns totalt 65 “Rorbuer”. Dessa fiskehytter har 1, 2 eller 3 sovrum. Varje sovrum har eget badrum med toalett och dusch. Vissa rorbuer har ett stort gemensamt vardagsrum, andra har enskilda rum utan vardagsrum istället. Vissa har havsutsikt, vissa inte. Restaurangen finns i huvudbyggnaden och alla måltider intas här. Här serveras lokal mat.

Heldag Lofoten
Dag 5. Mortsund - Lofotr - Unstad - Haukland – Nusfjord - Flakstad - Ramberg – Mortsund
Under järnåldern fanns 10 till 15 hövding platser i norra Norge. En av dessa var belägen i Borg, Lofoten. Borg är den enda platsen där arkeologer har hittat hövdingens hus. Lofotr Vikinga museum består av en imponerande rekonstruktion av Vikingahövdingens hus, i full storlek (83 meter lång), intill platsen där det ursprungliga huset låg. Besökare transporteras tillbaka till Vikingatiden. Här deltar och lär sig besökare om historien och det arkeologiska arbetet med Borg. I hövdingens hus demonstreras även hantverket under vikingatiden.  Vid havet kan man utforska det rekonstruerade båthuset, smedjan och vikingaskeppet.

Fiskeböl-Melbu - Andenes
Dag 6. Idag efter frukost så åker vi mot färjan som ska ta oss över till Melbu från Fiskeböl. (Istället för att ta tunneln och landvägen via Narvik, tar vi oss över till Vesterålen och förlänger vår ö-upplevelse med ännu en dag). På vår väg till dagens hotell kommer vi att göra ett besök hos Inga Sámi Siida. Här berättar den lokala familjen hur det är att ha renar och att bo nära havet. Förutsättningar är helt annorlunda än för samerna som bor på fastlandet. Här äter vi också lunch. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Andenes - Tromsö
Dag 7. Efter frukost ska vi åka färjan mellan Andenes och Gyllefjord. Under dagen tar vi oss till Tromsö där vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag. I Tromsö besöker vi Ishavskatedradel. Den öppnades 19 november 1965. Katedralens aluminium och betongväggar påminner om havets isflak. Kyrkans fantastiska glasmosaikfönster bakom altaret finns sedan 1972 och gömmer många symboler.

Tromsö - Nordkap
Dag 8. För att komma till Nordkapp, kan man ta landvägen, men det är trevligare och snabbare att ta småfärjorna över Lyngenfjorden till Olderdalen och sedan vidare norrut. Här börjar en av Norges vackraste körsträckor. Vid Hjemmeluft finns hällristningarna, som är UNESCO listade. Vi passar på att ta en paus i handelsstaden Alta innan resan går vidare till Honningsvåg. Vid ankomst i Honningsvåg är det dags för chauffören att vila. Här kommer det en lokal chaufför och buss, som tar oss till den efterlängtade Nordkapklippan och tillbaka till hotellet. På vårt hotell äter vi en gemensam middag.
Nordkap har varit ett intressant besöksmål sedan flera hundra år tillbaka. ”Globen” monumentet har funnits här sedan 1978 och har blivit symbol för själva Nordkapp. I besöket till Nordkaphallen ingår en panoramafilm och utställning. Här finns ett kapell, en butik, restaurang och toaletter. Ju senare vi tar oss till Nordkapp, ju häftigare då solen (OM den skiner just idag) inte går ner alls runt den här tiden på året.

Honningsvåg - Rovaniemi
Dag 9. Vi reser söderut över Karasjok. Här finns Sapmi som är byns centrum, här gör vi ett stopp. Vi kör sedan vidare söderut tills vi närmar oss Rovaniemi, som ligger vid Polcirkeln.  Det sägs att Rovaniemi är den officiella hemorten för Jultomten. Byn lockar mer än 300 000 besökare årligen från hela världen och är Lapplands mest kända attraktion och nästan som ett eget samhälle i sig. Här håller cirka 50 företagare till med sina dagliga verksamheter, så som aktivitetsbolag, affärer, restauranger och kaféer. På kvällen checkar vi in på vårt hotell, där vi även äter en gemensam middag. (kanske drömmer vi om tomten i natt….)

Rovaniemi - Vasa
Dag 10. Efter frukosten reser vi söderut, längs med kusten. Vi passarar Oulu, som sprider sig över flera öar. Oulu (eller Uleåborg på svenska) har nästan 200 000 invånare och ligger i norra Österbotten. Staden ansens vara ett av Europas ”levande laboratorier” där invånare experimenterar med ny teknologi. Befolkningen är också den yngsta i hela Finland. Öarna är förbundna genom broar och vägar för fotgängare och cyklister vilket gör Uleåborgs nätverk av cykelvägar till en av de bästa i Europa. Vårt boende för dagen ligger i Vasa. Här äter vi en gemensam middag på kvällen.

Vasa – Åbo med besök i Strömsö och på Kyrö Destilleri
Dag 11. Efter frukost lämnar vi Vasa och fortsätter mot Åbo. Men vi kör lite norr ut igen och besöker Strömsö som ligger vid havet ungefär 10 km kilometer norr om Vasa centrum i stadsdelen Västervik. Området är Vasa stads friluftsområde. Där finns en park, en badstrand och Västerviks småbåtshamn. TV-programmet Strömsö är uppkallat efter namnet på den plats, den villa där programmet spelas in. Villan är byggd år 1852 och fungerade i cirka 100 år som sommarbostad för en köpmansfamilj från Vasa. Sommaren 2002 började man göra tv-program på Strömsö. Sedan fortsätter vi till Kyrö Destilleri. Här gör vi ett besök inkl. provning.
Kyrö destilleri erbjuder provsmakning i det gamla mejeriet i Storkyro. Allt fick sin början våren 2012 på det klassiska, finländska sättet – i bastun då de fem grundarna konstaterade att det fanns en outnyttjad nisch i rågens rike – nämligen råg whisky. Idag får vi provsmaka denna unika whisky som görs enbart på råg. Råg whisky tillverkas till viss del i världen, men oftast enbart delvis på råg, blandat med korn.
Efter besöket tar vi oss ner till Åbo där färjan väntar på att ta oss till Stockholm. Ombord äter vi en gemensam middag.

Stockholm - Hemorterna
Dag 12. Färjan ankommer Stockholm ca kl. 06:30, så vi åker i land och äter frukost på ett hotell i Stockholm. Sedan avslutar vi med lite Stockholm på egen hand innan vi vänder tillbaka söder ut mot våra respektive hemorter vid . På vägen tillbaka finns det gott om tid att reflektera över alla fantastiska saker som vi har varit med om under denna resan. Alla fantastiska vyer som vi har fått se och inte minst alla fantastiska människor som vi har fått träffa. Vi kommer såklart att göra stopp för fika och bensträckare längs vägen.

*Vi reserverar för ändringar i programmet!

I priset ingår

Bussresa
Förmiddagsfika dag 1
Frukost dag 2-12
Middag 1-11
Besök på:
Vikinga musemun på Lofoten
Nusfjord
Ishavskatedralen
Nordkaphallen
Inga Sami Siida inkl. lunch
Kyrö destilleri inkl. provning
Strömsö inkl. lokalguide
Reseledare

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2019-05-13BussLofoten - Nordkap 12 dagarMer än 818 995:-Boka