Dagsprogram

 • Sicilien & Italiens klack

  Dag 1. Hemorten – Hannover

  Dag 2. Weil am Rhein

  Dag 3. Weil am Rhein – Genova,
  Vi lämnar Tyskland, vidare via Schweiz och slutligen kommer vi in i Italien. Framåt kvällen når vi regionen Ligurien där hamnstaden Genova ligger. I Genova kan man förslagsvis göra en kort rundtur innan middagen serveras på en lokal restaurang. Under kvällen stiger vi ombord på färjan som tar oss hela vägen till Palermo på Sicilien.
  Färjan avgår sent på kvällen kl. 23.00* och ankommer dag 4 på kvällen.

  Dag 4. Ankomst Palermo, Sicilien
  Färjan ankommer till Palermo kl. 19.00*
  Incheckning och middag på hotellet i Palermo

  Dag 5. Heldagsutflykt i Palermo och Monreale
  Under förmiddagen får vi uppleva huvudstaden Palermos sevärdheter. Staden ligger på en slätt vid havet med berget Monte Pellegrino som bakgrund. Palermo har en brokig historia och är en sammansmältning av arabisk och normandisk kultur. Vi ser bland annat slottet La Zisa, den ståtliga katedralen med sina kungliga gravar och kyrkan Palatina i det forna kungaslottet Palazzo dei Normanni – ett smycke som förenar den bysantinsk-arabiska och normandiska konsten. Vi avslutar rundturen med att besöka Monrealekatedralen strax utanför Palermo. Därifrån har vi fantastisk utsikt. Katedralen är en av Italiens mest imponerande byggnader och har en unik interiör med vackra guldmosaiker.

  Dag 6. Efter frukost lämnar vi Palermo och kör till Agrigento där vi gör ett besök i imponerande tempeldalen, Valle dei Templi. På kvällen ankommer vi till vårt hotell Parc Hotels Italia**** i Letojanni.

  Dag 7. Heldagsutflykt till Etna och Taormina
  Dagen startar med ett besök på Etna, Siciliens högsta berg och Europas största, aktiva vulkan. Vi tar oss upp till 1 900 meters höjd vid Refugio Sapeinza och vandrar sedan upp till Monti Silvestri-kratrarna. Utsikten häruppifrån är minst sagt storslagen och terrängen vi vandrar i påminner mest av allt om ett månlandskap. På Etnas frodiga sluttningar odlas vindruvor, pistaschnötter, jordgubbar, päron, kaktusfrukter och citroner som får en alldeles särskild karaktär tack vare den fruktbara lavajorden. Speciellt honung och vin från Etna har blivit väldigt populärt hos både turister och italienarna själva.

  Vår utflykt går vidare och nästa stopp är staden Taormina - en av Siciliens mest kända städer. Taormina grundlades som en grekisk koloni år 358 f.Kr. och är vidunderligt beläget 200 meter över havet med utsikt över det blå Medelhavet och Etnas rykande uppenbarelse. Under 1900-talets början blev staden enormt populär tack vare dess milda klimat och många solrika dagar, och Europas aristokrati började hitta charmen med att övervintra här. Fortfarande idag är Taormina en levande och mysig liten stad och de smala, kullerstensbelagda gatorna är fulla av eleganta butiker, barer och restauranger. Ett måste när man är i Taormina är ett besök vid den högt belägna grekisk-romerska teatern dit Goethe kom år 1787 och trollbands av den hänförande utsikten.

  Dag 8. Syrakusa och mandelgård
  Vi tar sikte på hamnstaden Syrakusa som är ett UNESCO stad sedan 2005 och som ligger vackert belägen på Sicilien östkust. Väl framme besöker vi de arkeologiska utgrävningarna som påminner om stadens storhet under antiken. Vidare blir det besök i den gamla staden Ortigia som är en egen liten ö alldeles vid Syrakusa.
  Just under mars månad står mandelträden i blom på Sicilien. Under dagen gör vi ett besök hos en familj som driver en mandelgård. Här provar vi så klart mandel och gårdens produkter gjorda av mandel.

  Dag 9. Mot Apulien – Italiens klack
  Vi checkar ut från hotellet och kör längs kusten till Messina. Kort överfart till Villa San Giovanni. Vidare går färden genom Kalabrien till Puglia (Apulien). När vi åker igenom Kalabrien kan stopp göras tex i den medeltida byn Pizzo där man måste prova glassarnas konung och glassgubbarna regerar. Framåt tidig kväll kommer vi fram till Selva Di Fassano i Apulien där vi nu ska stanna i 3 nätter för att utforska denna del av Italien vidare.

  Dag 10. Grotte di Castellana och Alberobello
  Grotte di Castellana och Alberobello står på dagens utflyktsprogram. De magnifika droppstensgrottorna som beräknas vara 50 miljoner (!) år gamla och är mer än 70 meter djupa och 3 km långa. En fascinerande värld möter oss under jorden. När solens livgivande strålar letar sig ner i grottorna skapas stor konst för såväl ögat som själen. En av Europas vackraste och mest fascinerande grottor!

  Utflykten går vidare till Apuliens hjärta, den charmerande staden Alberobello. Likt svampar omgivna av olivlundar, fruktträdgårdar och vinodlingar reser sig de små vitkalkade runda husen med konformade tak, sk. trulli. Husens ursprung är höljt i dunkel men de är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Detta för att lura skrattmåsen. Mer om denna historia på plats.
  På vägen tillbaka till hotellet kan man förslagsvis även besöka den närbelägna bergsbyn Locorotondo som är en pittoresk skönhet.

  Dag 11. En autentisk masseria
  Längs med kusten går färden söderut i riktning Ostuni. På en autentisk ”masseria” – en form av lantegendom får vi en rundvisning och provar några av traktens utsökta vin och olivolja. Apulien är för övrigt Italiens största olivoljeproducerande region och olivoljan intar därför en föga förvånande en viktig plats i Apuliens hälsosamma kök.
  Förslagsvis kan man även besöka den vita bergsstaden Ostuni som imponerar som få.

  Dag 12. Längs det Adriatiska havet,
  Vi lämnar Apulien och åker längs kusten och det Adriatiska havet upp till klassiska orten Rimini där vi checkar in på vårt hotell. Under vägen norrut passerar vi städer som Bari, Pescara och Ancona. Genty Hotel Rimini, ****

  Dag 13. Rimini – Innsbruck,
  Längs vägen passerar vi städer som Bologna, Modena och Verona. Om man önskar kan stopp göras i någon av dessa städer för lunch och besök. Framåt kvällen når vi Innsbruck och Austria Trend Hotel Innsbruck****

  Dag 14. Innsbruck – Zwickau, Schweinsburg

  Dag 15 Zwickau – Rostock

  Dag 16 Rostock – hemorten

  *Vi reseverar oss för ändringar i programmet.